Armen Hakobjanyan

Biyografi:
1989 yýlýnda Sisian, Ermenistan’da doðdu.
1996-2003 Zakar Khachatryan Sanat Okulu, Sisian, Ermenistan
2005-2009 Erivan Devlet Mimarlýk ve Ýnþaat Üniversitesi, Mimarlýk Lisansý, Ermenistan
2011-2013 Erivan Devlet Mimarlýk ve Ýnþaat Üniversitesi, Mimarlýk ve Tasarým Yüksek Lisansý, Ermenistan

Ýþ Deneyimi:
2006 Serbest mimar, tasarýmcý
2013-2019 Anýt Restorasyon Merkezi
2014-2015 “QCA” Mimarlýk Stüdyosu
2014-2016 NAS of RA, Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü
2015-2016 “Hrachya Vardanyan” Mimarlýk Stüdyosu
2016-2019 “2ab” Mimari Stüdyo
2016-2020 “Tarihi Çevre ve Kültür Müze-Rezervasyonlarýnýn Korunmasý Hizmeti” Kar Amacý Gütmeyen Devlet Kuruluþu

Kiþisel Sergiler:
2021 Border_line, Latitude Art Space, Erivan, Ermenistan

Karma Sergiler:
2023 Selections II, Galeri 77, Ýstanbul, Türkiye
2023 CI Bloom, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2023 Selections I, Galeri 77, Ýstanbul, Türkiye
2022 Contemporary Ýstanbul 17. Edisyon, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2022 Bloom, Galeri 77, Ýstanbul, Türkiye
2022 CI Bloom, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2021-2022 YARIN, Cafesjian Sanat Merkezi, Erivan, Ermenistan

Armen Hakobjanyan, 1989 yýlýnda Sisian'da (Güney Ermenistan'ýn Syunik Eyaleti) doðmuþ çaðdaþ bir ressamdýr. Sanatçý, gençlik yýllarýnda Zakar Khachatryan'ýn adýný taþýyan Sisian Güzel Sanatlar Okulu'nda eðitim gördü. Burada antik megalitik yapýlardan ve antik petrogliflerden ilham alan tanýnmýþ bir Ermeni ressam olan Ashot Avagyan'ýn gözetiminde çalýþtý. Hakobjanyan’ýn malzemelerin iþlevsel yeteneklerine ilgi duyduðu yer burasýdýr. Daha sonra Erivan Devlet Mimarlýk ve Ýnþaat Üniversitesi'nde Mimarlýk alanýnda yüksek lisans derecesi aldý. Bu arka plan, resme yönelik özel yaklaþýmýný geliþtirdi. Hakobjanyan, resmin çaðdaþ dünyadaki varlýðýný ve anlamýný sorgulayarak, onu “yapan”dan “tanýmlayýcý”ya çeviren bir sanatçý olmuþtur. Nostaljik anýlardan ilham alan sanatçý, anýlarýmýzla gerçekler arasýnda bir köprü kurmaya çalýþýyor. Hakobjanyan'a göre “Aþk”, “Eþitlik” ve “Sessizlik” eserlerini en iyi tanýmlayan üç kelimedir.


Sanatçý Beyaný:
“Gösterilen eserler dizisinde “yazar-yapan”dan “gözlemci-kaydedici”ye döndüðümü fark ettim. Belki de biliþsel engeli kaldýrmanýn en deneyimli yöntemini kullanarak, biçimi ifþa etmenin doðrudan bir yolu olarak malzemenin teknik yeteneklerine yöneldim. Malzemelerin ipuçlarýný takip ettim, bu durumda tuvaller ve yaðlýboya, yaratýlan belirlenmiþ durumda kendilerini özgürce açýða çýkarmalarý ve fýþkýrmalarý için olanaklar yarattý.”

Armen Hakobjanyan


Yorumlar:
Armen Hakobjanyan'ýn “0-Panorama” adlý serisi, çaðdaþ sanat baðlamýnda nadiren kullanýlan bir tabir olan, kesinlikle tabloyu temsil ediyor ve onu yeniden tanýmlama yolunda sanatçýlar tuvalin çerçeveleriyle sýnýrlý kalmayý reddediyor. Daha önce, 20. yüzyýlýn baþýnda yaðlý boya, kendi adýna konuþan ve sanatýn ne olduðunu yeniden tanýmlayan, ayný zamanda görüntüyü olay örgüsünün içeriðinden kurtaran kendi içeriði haline geldi. Bu diyalog bir konuþma gibi görünebilir, ancak yaðlý boyaya geri dönen bu sanatçý, sanatýn anlamý ve özü ile ilgili sorularý yeniden gündeme getiriyor.

“Sanat nedir” ve “ne hakkýndadýr?”

Bu büyük tuvallere uzaktan bakýldýðýnda, bunlarýn manzaralar olduðunu, belki tipik Ermeni tablolarý deðil, yine de anýtsal daðlar olduðunu tanýmlamak için hiçbir açýklamaya gerek yok. Ancak daha yakýndan bakýldýðýnda, anýtsal daðlarýn sadece yüzey olduðu ortaya çýkýyor. Ýzleyiciye olay örgüsü, anlatý, hatta duygusal klasik yorum býrakmayan bu yüzeyler, sanatçýnýn iki önemli malzemesi olan tuval ve yaðlý boya arasýnda bir diyalog olan dokulara dönüþüyor.

Sanatçý, yatay olarak yerleþtirilmiþ bir tuval üzerinde çalýþarak, boyanýn kendi içeriðini yaratmasýna izin verir. Tuvallerin yüzeyleri, sanat eserinin algýlanmasý ve içindeki malzemelerin rolü hakkýnda bir kez daha geniþ bir sohbete katýlabileceðiniz platformlar haline geliyor. Boya konuþur mu yoksa kendi akýþýný mý yaratýr?

Sona Hovhannisyan, 2021
Küratör

***

Gördüðünüz þey kendi baþýna var olur. Ama ona bakmadýðýnýzda hala orada mý? Þeyler sizin bakýþýnýz dýþýnda mý var oluyorlar yoksa onlarý formüle eden ve tanýmlayan görüþünüzde belirdikten sonra var olmaya baþlýyorlar. Bak. Þimdi tuvallerde gördüðünüz ve “daðlar” veya “sular” olarak tanýmladýðýnýz þey sadece bir yüzey. Hayal ettiðiniz ve gerçekte gördüðünüz her iki yüzey de belirli süreçlerin sonucudur. Bu süreçler, tanýmlamalardan, gözün daha sonra gökyüzü veya bir dað zirvesi olarak gördüðü bir yüzeyin diðerinden koþullu olarak ayrýlmasýndan baþlar. Her þey sýnýr çizgisinin tanýmýndan baþlar. Alaný iki koþullu parçaya bölen ve özgürlük önceden belirli sýnýrlarla sýnýrlandýrýlmýþ olsa da, onlara þekillenme ve akma özgürlüðü veren bir çizgi. Bu sýnýr, sanatçý, arzularý ve iþlevsel yetenekleri ile malzemeler arasýndaki uzlaþma çizgisidir. Sonuç olarak, formlarý olan ancak formülasyonlarý olmayan yüzeyler elde ederiz. Anlatý veya olay örgüsü ile doldurulmaya ihtiyacý olmayan bir yüzey. Daðlarý ya da gökyüzünü, soðuk ya da sýcak, sizin ya da benimkileri görebilirsiniz, ama ayný zamanda kendinizi bu her þeyi tanýmlama alýþkanlýðýndan kurtarabilir ve kendinize gördüðünüzü görme özgürlüðü verebilirsiniz.

Ella Kanegarian, 2021
Küratör

***

Güzellik artýk sanata kolayca reçete edilebilecek bir kategori deðil. Armen Hakobjanyan'ýn manzaralarý, güzel ve ürkütücü arasýndaki soyut çizgide diþlerini gýcýrdatýyor gibi görünüyor - Ermeni sanatçýlarýn modernite boyunca her zaman yöneldiði bir Kant deneyimi. Bu genç sanatçýnýn bundan sonra nereye gideceðini merakla bekliyorum.

Armen Hakobjanyan'ýn tekniði, manzaralarýna parýldayan bir parlaklýk ve þeffaflýk veren yað inceltme üzerine kuruludur. Bu anýtsal formlar yok edilemez ve efsanevi bir þekilde sakin görünüyor, ancak parýldayan ve akýcý boya ayný zamanda bir süreksizlik ve geçiþ durumunu da gösteriyor.

Erivan'daki son sergilerin araþtýrmasýna geri dönelim. Birkaç ay önce Latitude galerisinde çýplak manzaralarýný sergileyen yükselen sanatçý Armen Hakobjanyan'ýn ilk kiþisel sergisinden oldukça etkilendim. Aslen Sisian'lý olan Armen'in sadeleþtirilmiþ minimalist manzaralarý, doðduðu güney bölgesinin sert kabartmalarýndan ilham alýyor gibi görünüyor. Ancak manzaralar somut olmaktan çok hayalidir ve yüce, ilkel unsurlarýn gücü ve doðanýn insanlýða karþý ezici kayýtsýzlýðý sorununa geri dönerler. Bunda Hakobjanyan, ilk olarak Vardges Surenyants tarafýndan kurulan ve Sovyet döneminde Hakob Hakobyan tarafýndan geliþtirilen Ermeni manzara resminin yörüngesini sürdürüyor.

Vigen Galstyan, 2021
Sanat Tarhiçisi ve Küratör