Gayane Avetissian

Gayane Avetissian 1995 yýlýnda Erivan, Ermenistan'da doðdu. 2012-2017 yýllarý arasýnda Erivan'da Panos Terlemezyan Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'nde, 2017-2020 yýllarý arasýnda ise Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü'nde okudu. Mezun olduktan sonra, 2021'de Joseph Backstein Çaðdaþ Sanat Enstitüsü'nde (Moskova, Rusya) eðitim görmeye baþladý.

Gayane Avetissian çoðunlukla geleneksel medyayla çalýþan, ancak çaðdaþ sanat açýsýndan resmi, performans ve yerleþtirme dahil olmak üzere diðer disiplinlerle iliþkili olarak yeniden düþünmeyi amaçlayan bir sanatçýdýr. Ermenistan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik bölümünden mezun olmasýna raðmen, sanatsal ilgileri her zaman çok daha geniþ olmuþtur. Sanatçýnýn amacý, yaþam boyu devan eden bir öðrenme isteðiyle genel olarak sanatýn özünü keþfetmektir. Son on yýlda sadece Ermenistan'da deðil, Lübnan ve Rusya'da da birçok karma sergiye katýldý. Ayrýca, Ermenistan'da çeþitli tiyatro gösterilerinde sanat yönetmeni olarak çalýþtý. Avetissian'ýn en son baþarýsý, Moskova'daki J. Backstein Çaðdaþ Sanat Enstitüsü'nde tam burslu okurken Garaj Çaðdaþ Sanat Müzesi 2021 “Residency” programýna seçilmek oldu.

Sanatçý son zamanlarda yeni medya ve çaðdaþ kavramsal sanat kapsamýnda yeni diller keþfetmeye daha fazla odaklanmýþtýr. Avetissian’ýn iþleri sanatçýnýn kiþisel deneyimlerini, karma mesleki geçmiþi, çocukluk travmalarý, korkular ve felsefi fikirlerini yansýtýr ve bu özgün görsel anlatýlar soyutlamacýlýk, kavramsalcýlýk, ilkelcilik, yeni dýþavurumculuk ve gerçekçilik kavramlarýnýn kesiþim noktasýnda yer alýr.

Sanatçý “Kara Tahta” genel baþlýðý altýndaki son serisinde, yalnýzca eðitimin bir bütün olarak insan için temel önemini deðil, ayný zamanda eðitim sisteminin toplum üzerinde hayati bir etkiye sahip olarak bizi nasýl dönüþtürdüðünü de araþtýrmaktadýr. Bu da bizi, bir kiþinin baþlangýçta “boþ bir sayfa” olarak algýlandýðý ve bu nedenle tüm bilgilerin deneyim veya algýdan geldiði felsefi söylem “Tabula Rasa” perspektifine getirir. Sanatçý “Kara Tahta” serisiyle bir nevi kendi kara tahtalarýný bizlere aktarýrken; kurumsal eðitimi yeniden gözden geçirme fikirlerinden, “haklar” ve “yanlýþlar” fikrinden ve okuldaki kara tahtalarýn aslýnda hayatýn kara tahtalarýna nasýl dönüþtüðünden kaynaklanan anýlarýný ve deneyimlerini yansýtýr.