Roman Babakhanian

Stones Story N15 (Taþ Hikâyeleri N15), 2020

Stones Story N14 (Taþ Hikâyeleri N14), 2020

Biyografi:
1973 yýlýnda Ermenistan’ýn Erivan kentinde doðdu
1990-1998 yýllarý arasýnda Erivan Güzel Sanatlar Akademisi’nde eðitim aldý
2003 yýlýnda Ermenistan Sanatçýlar Birliði üyesi oldu
2013 yýlýnda Ermenistan Sanatçýlar Birliði Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptý
Halen çalýþmalarýný ve yaþamýný Erivan’da sürdürmektedir.
Sergiler:
2019 Ermeni Güzel Sanatlar Sergisi, Abdulla Al-Salem Ahmed Al-Adwani Sanat Galerisi & Arame Sanat Galerisi, Kuveyt
2018 World Art, Dubai, Birleþik Arap Emirlikleri
2018 Ermeni Çaðdaþ Sanatý, Arame Sanat Galerisi, Erivan, Ermenistan
2017-2018 Stephanis Sanat Galerisi, La Canada Flintridge, Kaliforniya, ABD
2017-2018 Rüyalar Þöleni, Beyrut, Lübnan
2016-2017 Efsunlu Gerçeklik, Arame Sanat Galerisi, Beyrut, Lübnan
2016 Artbeep Açýlýþ Sergisi, Ermeni Genel Hayýrseverler Birliði, Erivan, Ermenistan
2015 Hi-Art, Haykazyan Üniversitesi 60. Kuruluþ yýl dönümü karma sergisi, Beyrut, Lübnan
2015 Erivan Güzel Sanatlar Akademisi 70. Kuruluþ yýl dönümü karma sergisi, Erivan, Ermenistan
2015-2016 Saklý Deniz Feneri, karma sergi, Beyrut, Lübnan
2014 Ermeni Kültür Günleri, karma sergi, Türkmenistan Ulusal Galerisi, Aþkabat, Türkmenistan
2010 Shorja – Geriden Geleceðe Göz Atmak, “Shorzha” Yazlýk Sanatçýlar Evi kuruluþunun 35. Yýl dönümü karma sergisi, Erivan, Ermenistan
2004 Birleþmiþ Milletler karma sergisi, Erivan, Ermenistan
1998 yýlýndan günümüze kadar birçok gençlik ve cumhuriyet dönemi karma sergilerinde yer almýþtýr
Roman Babakhanian 1973 yýlýnda Erivan’da doðmuþ, Erivan Güzel Sanatlar Akademisi’nde eðitim almýþtýr. 2003 yýlýndan beri Ermenistan Sanatçýlar Birliði üyesidir. Halen Erivan’da çalýþmalarýný ve hayatýný sürdürmektedir.
Sanatçý Beyaný:
“Sanata olan yürekten sevgim neredeyse tüm sanat akýmlarýyla ilgilenmemi ve onlarý kabullenmemi saðladý. Bazýlarýndan öðrenciliðim sýrasýnda çok etkilendim. Herhangi bir tesirden asla kaçýnmadým. Kolayca kabullendim ve kolayca sýyrýldým hepsinden. Ama tüm bu dönemde yalnýzca bir özel merakým vardý – etrafýmýzdaki fenomenlerin objeler üzerindeki tesiri ve onlarýn yüzeylerinde býraktýklarý izler. Zamanla bu merak bir sevgiye dönüþtü ve kendime ýþýðýn, rengin ve boþluðun var olduðu, objelerin belirli þekilde birbirleriyle ilintili olduðu ve bu þekilde özel bir hal ve atmosfer oluþturan küçük bir dünya yaratma ihtiyacý hissettim. Bu dünyada hâkim olan kurallar, zamanýn varlýðýndan türüyor ve doðum ve aþýnma süreçleriyle açýða çýkýyor, bu þekilde her objede bir tesir yaratýyor. Tüm bunlar zamanla natürmort tarzýna evrildi. Bahsettiðim fenomenlerle anýnda baðlantý kurmamý ve onlarý olabildiðince derinlemesine araþtýrmamý saðlayan, bir sessizlik ve mahremiyet ortamý. Sonuç olarak, gerçekçi resmi kendimi ifade etme biçimi olarak seçtim, hep doðaya sadýk kalmaya çalýþarak. Bugüne kadar yarattýðým her bir eser, doðayý daha derinlemesine inceleme çabasýydý. Amacým aný durdurmak, kalýcý kýlmak ve yapabildiðimce zamanýn etkisinden koparmak, sonsuzluða kavuþturmaktýr.” - Roman Babakhanian
Yorumlar:
Roman Babakhanian’ýn resimleri fotogerçekçi. Eserlerinde objeler öyle bir açýdan ele alýnmýþ ki, izleyiciye abidevi gözükmekteler. Bu da dolayýsýyla imgelerin görsel algýsýný ilgi çekici kýlýyor. Roman objeleri ve meyveleri kompozisyonunun merkezine alýyor ve onlarý kusursuz þekilde betimliyor, boyalý objelere özel bir gizem katan renkler seçiyor ve onlarý eserin ana fikri haline getiriyor. Ýster bir taþ ister bir erik olsun, Roman’ýn eserlerinde objeler her zaman günlük hayatta algýlamaya alýþýk olduðumuzdan fazlasýymýþ gibi duruyor. Renkler ve ýþýk geçiþleri imgeleri daha da kutsallaþtýrýyor.
Roman’ýn resimlerini anlatmaya çalýþýrken bir tiyatro performansýna yakýn hisler ediniyorum, oyunun sonunda her karakter seyirciye doðru bir adým atýyor ve sahnede, özel bir ýþýðýn altýnda selam duruyor gibi. Bize düþense yeni bir karakterin yaratýlmasýný beklemek. Acaba sanatçýnýn ilgisini bundan sonra hangi obje çekecek, merak ediyorum.
Narine Vardanian
Sanat Eleþtirmeni
***
Roman Babakhanian’ýn natürmortlarý gerçekçiliði aþýyor. Günlük objeleri öyle bir coþku ve duygusallýkla anlatýyor ki, adeta tuvalde canlanýyorlar ve çok boyutlu kompozisyonlarý her bakýþta baþka bir gizem açýða çýkartýyor. Maddelerin gerçekçi ifadesi ve plastisite çok önemli. Resme duyduðu büyük sevgi, resimlerin kaplamasýna gösterdiði önemde yatýyor. Roman Babakhanian’ýn eserlerinde süje maddi halini geride býrakýp, ýþýk yoluyla hayat buluyor. Saf resimsel tekniði, dokularý ve estetik hazlarýný keþfediyor; eserlerini ikincil, zamana baðlý bir manaya kurban etmiyor.
Okr ve mavi-yeþi tonlarýn karýþýmý resimlerindeki ana renkleri oluþturuyor. Ressamýn natürmortlarý bir renk ve ýþýk cümbüþü; ayný zamanda taze ve parlak meyve ve sebzelerle, alet edevatlarýn dokunsal efektleriyle ve derin, gizemli arka planlar arasýndaki olasýlýklarla dolup taþýyor (“Yumurta Natürmortu”, “Beyaz Kap ve Ceviz”). “Erikler” eserinde sert kabuklu kýrmýzý eriklere yaptýðý sarý renkli dokunuþlarla, meyvenin yumruluðu ve aðýrlýðýyla ilgili fikir aþýlýyor. Yeþil yapraklarýn aranjmaný ise bir ýþýk ve gölge ritmi yaratýyor.
Roman Babakhanian’ýn eserleri yüzyýllarca yýllýk temeller üzerine kurulu olsa da tazelik ve berraklýðýyla bu yüzyýldan çaðdaþ bir tarafý olduðunu da gösteriyor.
Tatev Manvelian
Sanat Eleþtirmeni