Vav Hakobyan

Biyografi:
1987 yýlýnda Erivan, Ermenistan’da doðdu
1999-2002 arasýnda Erivan, Ermenistan’da bulunan Mkhitar Sebastatsi Sanat
Okulu’nda öðrenim gördü
2002-2009 arasýnda P. Terlemezyan Erivan Devlet Sanat Okulu’nda eðitim gördü.
2005-2007 arasýnda askerlik görevini ifa etti
2009-2013 arasýnda Erivan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu
2013’ten beri P. Terlemezyan Erivan Devlet Sanat Okulu’nda eðitmenlik yapýyor
2013’ten beri Ermenistan Sanatçýlar Birliði’ne üye

Ödüller:
2000-2001 Mkhitar Sebastatsi Sanat Okulu’ndan profesyonel geliþimi için üstün baþarý belgesine layýk görüldü

Kiþisel Sergileri:
2017 Ermenistan Çocuklarý Fonu (COAF – Children of Armenia Fund) Gala Müzayedesi, New York, ABD
2012 Art Café Arvestanots, Erivan, Ermenistan

Grup Sergileri:
2018 “World Art Dubai” Sanat Fuarý, Arame Sanat Galerisi ile, Dubai, BAE
2017 Grup Sergisi, Beyrut, Lübnan
2015 “World Art Dubai” Sanat Fuarý, Gala Sanat Galerisi ile, Dubai, BAE
2009, 2010 ve 2011 “Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Baþkaný Gençlik Ödülü” isimli sergi, Ermenistan Sanatçýlar Birliði, Erivan, Ermenistan
2009 Güz Sergisi, Erivan, Ermenistan
2009 Üniversiteler Arasý Sergiler, Erivan, Ermenistan
2007-2008 Galeri Terlemezyan, Ermenistan Sanatçýlar Birliði vb. sergi alanlarýnda çeþitli sergiler, Erivan, Ermenistan
2005 A. Tamanyan Müze Enstitüsü’nde sergi, “Üç Sanatçý’dan Ustalýk Dersi” programýna katýlým sertifikasý ve natürmort sulu boya çalýþmasý, Erivan, Ermenistan
2005 Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Galerisi’nde sergi, Erivan, Ermenistan
2004 Büyük Ermeni þair H. Tumanyan’ýn müzeye çevrilen evinde sergi, Erivan, Ermenistan
2002 “Kenats Tun” Derneði’nin heykel derslerinin 10. Yýldönümüne ithafen sergi, Erivan, Ermenistan
1999-2002 Mkhitar Sebastatsi Sergileri’nde çeþitli grup sergileri, Erivan, Ermenistan

Vav Hakobyan 1987 yýlýnda Erivan’da doðdu. 1994 yýlýnda Mkhitar Sebastatsi Ortaokulu’na kayýt olduktan sonra 1995 yýlýnda heykeltraþlýk ve resim dersleri aldý ve çeþitli sergilere katýldý. 1999 yýlýnda Mkhitar Sebastatsi Sanat Okulu’na kabul görüp, “Agrogitaspyur Gençlik Kulübü” üyeliðine 2002 yýlýna kadar devam etti. Sanat Okulu’ndaki öðrenimi boyunca Hakobyan heykel ve resim baþta olmak üzere oymacýlýk, seramik, grafik resim ve halý dokuma dallarýnda çeþitli dersler aldý.

2000 ve 2002 yýllarý arasýnda, ünlü Ermeni heykeltraþlarýn yer aldýðý çeþitli heykel sempozyumlarýna katýlan Hakobyan, 2002 yýlýnda Erivan’da bulunan Panos Terlemezyan Sanat Okulu, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne kabul gördü. Bu yýllarda baþta kendi okulu olmak üzere Ermenistan Sanatçýlar Birliði, Ermenistan Ulusal Galerisi, Tumanyan Müzesi, Ermenistan Mimarlar Birliði ve Tamanyan Müzesi gibi kuruluþlarýn bünyesinde bir çok öðrenci sergisinde yer aldý. Hakobyan, 2005 ve 2007 yýllarý arasýnda zorunlu askerlik hizmetini ifa etti.

Terhisinin ardýndan Hakobyan öðrenimine Terlemezyan Sanat Okulu’nda devam etti. 2009 yýlýnda Erivan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edildi. Akademi’deki öðrenimi esnasýnda Hakobyan çeþitli grup sergilerine katýlmakla beraber ilk kiþisel sergisini düzenledi. 2013 yýlýnda üniversiteden onursal dereceyle mezun oldu ve bu baþarý Edward Isabekyan tarafýndan takdim edildi.

Sanatçýnýn kiþisel ve grup sergilerinden bazýlarý þöyledir: Ermenistan Ulusal Galerisi (2009), Alexander Tamanyan Müzesi – Erivan (2010), Studio Gallery – Erivan (2011), Gala Sanat Galerisi – Erivan (2012), Gala Sanat Galerisi (2013), World Art Dubai (2015), Gala Sanat Galerisi (2015). Vav Hakobyan’ýn eserleri baþta Ermenistan, Rusya, Çin, Fransa, Almanya, Ýspanya, Kanada, Lübnan, Türkiye ve ABD gibi ülkelerde olmak üzere tüm dünyada çeþitli özel koleksiyonlar ve müzelerde bulunabilir.

Sanatçý Beyaný:
2017’den beri çalýþma tarzým ve resmim büyük bir deðiþime uðradý. Bunca yýldýr takip ettiðim kompozisyon inþa tarzýný reddetmeye karar verdim. Ýmgesel olarak özgürlüðümü kýsýtlayan tüm dogmalarý resimlerimden tamamen çýkarmaya veya ciddiye almamaya baþladým. Yaptýklarýmý sýnýflandýrmayý ve diziliþleri hakkýnda düþünmeyi býraktým.

Dengeli bir kompozisyon, simetri, ýþýk pozisyonu, görünüþ, tarih ve hatta resmin renk dengesi: tüm bunlar benim için ilgi çekici olmaktan çýktý. Geçmiþi ya da geleceði olmayan, gerçekte var olmayan ve herhangi bir hikayesi olmayan yeni formlar ve yeni figürlerle ilgileniyorum. Bunlar tuval üzerinde ya da dýþýnda baðýmsýz bir halde gezinirken keþfediliyorlar ve o anýn etkisine göre görülüyorlar, benim kaprislerime göre deðil.

Ben bu formlarýn deðiþimiyle ilgileniyorum; figürlerin dönüþümü, tuvaldeki boyanmamýþ alanlar, uyumsuz çeþitlilik ve kontrastlarýn aþýrýlýðýyla. Bu asla bitmeyen bir süreç ve resmin son görünümü benim için önemli deðil, kasýtlý olarak resim yapmak resmin anlamýný yitirmesine yol açýyor.

Her yeni resim benim için bir sürpriz. Artýk resimlerin kendileriyle deðil, onlarý resmetmekle ilgileniyorum…


Yorum:
      Parlak ve doygun renkler, özgün bir gerçeklik yorumu ve net betimlenmiþ objeler: tüm bunlar Vav Hakobyan’ýn eserlerini nitelendiren özellikler. Ressamýn eserlerine bakan biri, gri gerçekliði canlý ve soyut formlara dönüþtürerek kiþisel algýsý yoluyla aktardýðýný söyleyebilir. Sanatçý gerçekliði kendi algýsý ve hayat yorumu yoluyla aktarýyor. Oldukça özgün tarzý, parlak renkler kullanarak heykelvari pozlar verirken yakalanmýþ hayali varlýklar ve insanlarý betimliyor. Hakobyan, resimlerinde mistik ve fantastik temalarý keþfetmekte. Bu resimlerin süjeleri mitik ve düþsel figürleriyle oldukça kiþisel olmakla beraber, ayný zamanda tüm tonlarýn hassas armonisi yoluyla renklerin þairaneliðinin altýný çiziyor. Þekiller genellikle akýcý ve aðýr konturlarla, taslak halinde çizilmiþler ve detaylarý az: fýrça darbeleri geniþ, ince, berrak ve dikkatlice hesaplanmýþ parçalar halinde uygulanmýþlar; gölgeler neredeyse tamamen silinmiþ ve betimlenen alan ya aþýrý derecede sýð ya da perspektif ve rakursi hakkýndaki tüm akademik kurallarý ihlal ederek, tuval yüzeyine paralel bir þekilde bükülerek düzleþtirilmiþ.

Tatevik Manvelian