Gurgen Babayan

Biyografi:
1984 Erivan, Ermenistan’da doðdu
2002-2008 Erivan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü eðitimi aldý

Ýþ Deneyimleri:
2012-2016 Saratov Ulusal Drama Tiyatrosu, Rusya

Kiþisel Sergiler:
2017 The Realist (Gerçekçi), Moskova Sanatçýlar Birliði, Rusya

Grup Sergileri:
2016 Art.Who.Art, Moskova, Rusya
2014 Inter Art Gallery, New York, ABD
2014 Saratov Ulusal Drama Tiyatrosu, Saratov, Rusya
2011 Grup sergi, Cenevre, Ýsviçre
2009 Ulusal Saðlýk Enstitüsü, Washington, ABD

Gurgen Babayan 1984 yýlýnda Erivan, Ermenistan’da doðdu. 2002-2008 yýllarý arasýnda Erivan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü eðitimi aldý. Ýlk kiþisel sergisini (“The Realist / Gerçekçi”) 2017 yýlýnda Moskova Sanatçýlar Birliði, Rusya’da gerçekleþtirdi.

Figüratif bir sanatçý olan Gurgen Babayan, kompozisyonlarýný yaratýrken insanýn en temel dürtülerini ve günlük hayata dair duygularýný baz alýyor ve bunlarýn oluþumundaki ilgi çekici yönleri analiz ederek insanoðlunun özüne dair yansýmalarý görsel formlar aracýlýðý ile bulmaya çalýþýyor. Bu görsel dilin kendi kendine yettiðine ve herhangi bir sözlü izaha muhtaç olmadýðýna içtenlikle inanan Babayan için asýl önemli olan bu görsel formun aktarýmýndaki ustalýk. Sanatçý, klasik sanattan, özellikle de Kuzey Rönesansý’nýn resimsel geleneklerinden ilham almasýna karþýn yaratým sürecinde kendine dair bir sanat tarzý oluþturmaya ve resimsel bir dil geliþtirmeye çalýþýyor.

Babayan, eserlerinde Hristiyan mitolojilerini odaðýna alýyor ve bunlarýn günlük hayatta nasýl tecelli edebileceði üzerine bizlere görsel bir hikâye sunuyor. Biçimsel olarak bu hikâyelerin “ilkel-natüralist” tarzda resmedilerek büyük bir titizlikle detaylandýrýldýðý, eserleri meydana getiren figürlerin, jestlerin, donuk ve statik kompozisyonlarýn usulüne uygun bir þekilde renklendirilip ýþýklandýrýldýðý görülüyor. Resimlerin bu ayrýntýlý yüzeyleri tüm sahneyi gizemli kýlýyor ve ayný zamanda havada “rüyalardan çýkýp gelen bir þeyler var” hissi uyandýrýyor.


Sanatçý Beyaný:
Bir figüratif sanat ressamý olarak, benim için her zaman yaratmak, onun hakkýnda konuþmaktan daha kolay olmuþtur.

Kompozisyonlarýmý yaratýrken en temel dürtülerim her zaman günlük hayata dair duygular olmuþlardýr. Ayný zamanda klasik sanattan, özellikle de Kuzey Rönesansý’nýn resimsel geleneklerinden de ilham alýyorum. Her ne kadar bu bu kaynaklar benim için çok önemli olsa da yaratý sürecimin temel maksadý kendime dair sanat tarzýmýn ve resimsel dilimin keþfidir.

Her insan yaþam boyunca onu çevreleyen dünya ve bu dünyaya dair tarihi, kültürel, ruhani ve varoluþçu þartlardan etkilenir.  Buna raðmen, sanatçý bu varoluþun ilgi çekici yönünü analiz ederek insanoðlunun özüne dair yansýmalarý görsel formlar aracýlýðý ile bulmaya çalýþýr. Bu görsel dilin kendi kendine yettiðine ve herhangi bir sözlü izaha muhtaç olmadýðýna içtenlikle inanýyorum. Burada önemli bir nokta var – bu görsel formun aktarýmýndaki ustalýk.

Aþaðýdaki çalýþmalarda, bakýþ açýmý tam olarak kompozisyonlarla aktarmak amacýyla görsel dilimin geliþimi ile ilgileniyordum.  Sanatçýnýn kendi eserlerine yönelik bakýþý her zaman tarafsýz olmadýðýndan, izleyici baþarýlý olup olmadýðým konusunda deðerlendirme yapabilir.

Sergilenen çalýþmalardan “Çatýþma”, “Stigmata” ve “Sýðýnak”ta günlük hayatta tecelli eden Hristiyan mitolojisi ilgi odaðým. Hristiyanlýðýn “mistik prizmasý” aracýlýðý ile gözlemlediðim gündelik hayata bakýþýmý tasvir etmekteyim. Biçimsel olarak bu kompozisyonlar “ilkel-natüralist” tarzda resmedilmiþtir. Titizlikle detaylandýrýlmýþ kompozisyonlarda Orta Çað ve Rönesans dini sanat geleneklerinden ve erken 20. Yüzyýl eserlerinden – “neo-maddesellik”, “Rus Avant-Garde’ý” ve “Flemenk Neoklasisizmi” gibi – esinlenmeler olduðu görülebilir. Yine bu eserlerde saçma “ahþap” pozlarda figürlerin, jestlerin, donuk ve statik kompozisyonlarýn usulüne uygun bir þekilde renklendirilip ýþýklandýrýldýðý görülebilir. Resimlerin ayrýntýlý yüzeyi tüm sahneyi gizemli kýlmakta. Havada rüyalardan çýkýp gelen bir þeyler var…

Gurgen Babayan, 2018