Daron Mouradian

Biyografi:
1961 Erivan, Ermenistan’da doðdu
1978-1982 Panos Terlemezian Güzel Sanatlar Fakültesi
1984-1990 Erivan Güzel Sanatlar Akademisi
2001 Ermenistan Sanatçýlar Birliði Üyesi

Grup Sergileri:
2017 Contemporary Ýstanbul Sanat Fuarý, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2017 Places Faces Spaces (Yerler Yüzler Mekanlar), Ararat Gallery, Glendale, Los Angeles, ABD
2017 LA Art Show 2017, Ararat Gallery ile, Los Angeles, ABD
2016 Contemporary Ýstanbul Sanat Fuarý, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2015 Contemporary Ýstanbul Sanat Fuarý, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2015 Roots (Kökler), Bel-Air Güzel Sanatlar Galerisi, Cenevre, Ýsviçre
2014 Beauty in the Palm (Avuçtaki Güzellik), Beyrut, Lübnan
2014 Contemporary Ýstanbul Sanat Fuarý, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2013 Arame Sanat Galerisi 10. Yýl Sergisi, Erivan, Ermenistan
2013 Contemporary Ýstanbul Sanat Fuarý, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2012 Arame Sanat Galerisi Yeni Sanat Merkezi Açýlýþ Sergisi, Erivan, Ermenistan
2012 Contemporary Ýstanbul Sanat Fuarý, Galeri 77 ile, Ýstanbul, Türkiye
2010 New Masterpieces (Yeni Þaheserler), Arame Sanat Galerisi, Erivan, Ermenistan
2007 Dreamscape (Gerçeküstü), Hollanda
2004 Still-life (Cansýz Tabiat), Arame Sanat Galerisi, Erivan, Ermenistan
2003 Romantic Realism (Romantik Gerçekçilik), Arame Sanat Galerisi, Erivan, Ermenistan
2001 Modern Sanat Müzesi, Erivan, Ermenistan
1998 Armenian Colors (Ermeni Renkleri), Schleicher, Almanya
1993 Baðýmsýz Sanat Sergisi “Grand Palace”, Paris, Fransa
1987 Ermeni Sanatçýlar Birliði Sergisi, Erivan, Ermenistan

Kiþisel Sergiler:
2018 Açýkça Gizli Oyun (Open Hidden Game), Galeri KHAS, Ýstanbul, Türkiye
2007 Venüs ve Kadýn Sezgisi (Venus and the Female Intuition), Danimarka / Hollanda / Fransa
2006 Bel-Air Güzel Sanatlar Galerisi, Cenevre, Ýsviçre
2005 Galeri Mouvance, Paris, Fransa
2004 Galeri Mouvance, Paris, Fransa
2003 Uluslararasý Artexpo, New York, ABD
2002 Galeri Mouvance, Paris, Fransa
2001 Modern Sanat Müzesi, Erivan, Ermenistan
2000 Galeri Mouvance, Paris, Fransa
1996 Galeri Mouvance, Paris, Fransa
1993 Galeri Mouvance, Paris, Fransa

Daron Mouradian, Erivan Güzel Sanatlar Akademisi Üstün Baþarý Ödülü sahibidir. Eserleri Ermenistan (1972-1991), Paris (1992-1996), Almanya, Hollanda, Ýsviçre ve Amerika’da sergilenmiþtir. Tüm eserleri Ermeni kültüründen esinlenmiþ olup, Doðu ve Batý uygarlýklarýný birleþtirerek geçmiþin (Orta Çað’ýn) anýlarýný içerirler. Mouradian’ýn hayal dünyasý, Ýncil ve mitolojinin büyük bir rol oynadýðý, devamlý suretle deðiþen bir ortamdýr. Huzur dolu bir gelecekte yaþayabilmek için, bizi, kendimizi analiz edip, köklerimizi aramaya yönlendirir.

2007 yýlýnda, sanatçý ve eserleri hakkýnda “The Art of Daron Mouradian (Daron Mouradian’ýn Sanatý)” isimli bir kitap Hollanda’da yayýnlanmýþtýr. Ayrýca, sanatçýnýn Türkiye’de gerçekleþtirdiði ilk kiþisel sergisiyle ayný ismi paylaþan ve sanatçýnýn 2002-2017 yýllarý arasýnda ürettiði eserlerden oluþmuþ “Açýkça Gizli Oyun (Open Hidden Game)” isimli bir kitap Mart 2018’de yayýnlanmýþtýr.

Yorumlar:
      Daron Mouradian | Açýkça Gizli Oyun
      Daron Mouradian bize sanatýn öteki yüzünü gösteriyor. Sanatýn oyunla, büyüyle, gizemle, eðlenceyle, zevkle ilgili bir yaný olduðunu biliriz ama daima unuturuz. Bütün bunlarý bize yeniden anýmsatýyor. Bildiðimiz, tanýdýðýmýz, yakýnýmýzda olan, bazen gördüðümüz, dokunduðumuz bütün nesneleri, canlýlarý baþka bir aleme taþýyor. Onlarýn baþka bir dünyanýn parçasý haline getiriyor. Bizi de o dünyaya itiyor. Bu þaþýrtýcý, etkileyici, bazen ürpertici, çoðu zaman ürkütücü ama daima bizde bir oyun duygusu uyandýran bu dünya gülmecenin, ince alayýn, takýlmanýn, matrak geçmenin kýyýsýna götürüyor izleyenleri. Orada onlarý sürprizler, coþkular, sevinçler bekliyor. Daron Mouradian, Breugel’lerden, Bosch’lardan aldýðý eli 21. Yüzyýlýn katý, sert, bazen anlamýný yitirmiþ dünyasýnda yeniden bize uzatarak bize kendimizi anýmsatýyor.
      Mouradian, bilinç dýþýný öne iten, onu gözler önünde seren bir sanatçý. Karþýmýza getirdiði, hoþumuza giden, çok sevdiðimiz bu görüntülerle bize düþlerimizin, hayallerimizin dünyasýnda bir ufuk açýyor. Daha doðrusu hayallerin dünyasýný görüntülerle somutlaþtýrýyor. Bu þaþýrtýcý ve diyalektik bir düzlem. Hayalleri insanlar ancak sanatta yaþayabilir. Sanat gerçeklenmiþ hayaldir. Mouradian bu gerçekliði yaratýrken aslýnda alabildiðine soyut bir dünya kuruyor. O zaman izleyici olarak bizler gerçekle gerçek olmayan, somutla soyut, belirginle belirsiz arasýnda sýkýþýyoruz.
      Her þey bu kadar yalýn, çýplak ve basit deðil. Bu çekici, ilginç, ayný zamanda düþündürücü resimlerin dýþlayýcý, itici, tedirgin edici olanlarla bir ilgisi de var. Þiþman kadýnlar, býyýklý erkekler, garip kýyafetler, büyümüþ balýklar, uçan makineler bize hem o hayallerin olmayacak gerçekliðini getiriyor hem de bizi kötücül olan bir þeylerle yüzleþtiriyor. Bu gösterilenlerin hepsi tekinsiz bir dünyaya açýlýyor. Ama düþlerin olduðu kadar gülmecenin soyutlayýcý dünyasý da öyle deðil mi? Tekinsiz olanla koruyucu, kavrayýcý olan ayný kökten türediðine göre bu resimler de ayný düzlemde geliþiyor: hem kuþatýcý hem tekinsiz bu görüntüler.
      Bir oyun oynuyor Mouradian. Baþtan sona kurmaca. Oyun olduðunu biliyoruz. Gene de hem oynuyor hem inanýyoruz. Açýk bir oyun bu. Ama gizli, gizemli yanlarý da var.
      O nedenle açýk, gizli oyun bu sergi! Ama gizli, açýk oyun da olmaz mý?...

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Mart 2018

***
      Mourandian’ýn hayal gücü, yaratýcý tutkusu kadar etkileyicidir. Kelimelerin büyüsünün yerini görsel dilin aldýðý tablolarýndaki grafik ustalýk gösteriþli bir palet ile yoðunlaþtýrýlarak etkin bir anlatýma izin verir. Bu durum, minyatür resim ve hitabet sanatlarýný andýrýyor biraz. Ressam, farklý materyallerden oluþturulmuþ ve bir fikir uyandýran süslü kýyafetlerden zevk alýr. Yaðlýboya pratiði ise, detaylarý parlatan fýrça kabiliyeti sayesinde nesnelerin tatlarýný ve dokunurluklarýný artýrarak tatsal bir zevke dönüþmesini saðlar.
      Ve son sözü söyleyen, her zaman için tablo oluyor. Metaforik olduðu kadar hezeyanlý, gerçeküstü ve hayal ürünü olan tablo, melez bir çaðrýþým ile soytarý ve akrobatlarý, güzelleri ve cadalozlarý, cennet bahçesinin hayvan ve bitkilerini bir araya getirir. Daron Mouradian’ýn yaratýcý yeteneði, Bosch’un evrenini Binbir Gece’nin masal dünyasý ile birleþtirmesini saðlýyor.

La Gazette de l'Hotel Drouot, no.12 (22 Mart 2002)

***
      Doðu ve Batý, Ermenistan topraklarýnda birleþti. Mouradian, acý dolu bu melez kültürün haklý varisi olarak kökenlerini geliþtirirken, Akdeniz Havzasý’nýn uygarlýðýný kuran ve ortaya çýkaran tarih ve mitolojiye hayran kalmýþtýr.
      Bu yüzden, Mouradian’ýn tablolarý, büyüsünü artýk anlayamadýðýmýz bu deðiþmez ve olaðanüstü geçmiþe ait çok sayýda yeniden canlandýrmayý betimler. Mouradian, bu büyüyü alýp yeniden icat etmek konusunda çok baþarýlýdýr. Keza, sanatçýnýn büyük bir ustalýkla kullandýðý fýrça darbelerinin tertipliliði, tablolarýndaki ýþýltýlý renklerle birleþir. Figüratif ve anýmsatýcý olan, hayal gücünün parlaklýðýyla ince ince iþlenmiþ detaylarýn süslediði tuvallerinin tümü, teknik ve estetik mükemmelliðin akýllýca iþlenmiþ bir karýþýmýdýr. Burada grotesk olan yüce olana yaklaþýr, efsane olan gerçek olana aðýr basar ve insan, içinin hatýralarýn deðiþmez dönemlerine ait büyüsü ile dolmasýna izin verir.
      Mouradian hayal gücümüze seslenirken, unutulmuþ rüyalarýn bilincimizde tekrar tekrar ortaya çýkmasýný saðlar. Kullandýðý renkler masallardaki dönemleri yeniden canlandýrýr. Sanatçýnýn, resimlerini eskiz veya model kullanmadan tamamen doðaçlama yaptýðýný bilmek bizleri daha da mutlu hissettirir. Ancak bu becerisi gerçeklikten yoksun deðildir; Mouradian, iktidarýn saçmalýðýný ve þiddetin absürtlüðünü sergilediðinde harikulade masalýn içinden çýkan bir þiddet öyküsü ile karþý karþýya kalýrýz. Eserlerinin gücü, hayal kýrýklýðýna uðramýþ bilincini masalsý bir evren içinde sergilediði zarafette yatmýyor mu? Eserleri zarif, eleþtirisi ise acý... Sanatçýnýn, bilinçli bir büyücü olma konusundaki yeteneði kesinlikle fark ediliyor.

Lorraine-Soeli Heymes, Sanat Eleþtirmeni