Saré
İNSANLIK KOMEDYASI 10 Eylül – 10 Ekim 2020

Galeri 77, yeni sanat sezonunu 10 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasında Evgenia Sarkissian’ın (Saré) “İnsanlık Komedyası” isimli kişisel sergisi ile açıyor. İsmini Balzac’ın ünlü roman serisi İnsanlık Komedyası’ndan alan sergi, sanatçının 2015-2019 yılları arasında ürettiği tablolarından bir seçki sunuyor. Eserlerinde rüya ile gerçek arasında gidip gelen, şaşırtıcı ve bir o kadar da cezbedici masalsı bir dünyanın kapılarını aralayarak arka planında herhangi bir beton ve kent manzarasının olmadığı tanımsız ama tamamen şiirsel kompozisyonlar sunan sanatçı, izleyici olarak bizlerin hazzı için özgürce uçan dizginsiz bir hayal gücünü serbest bırakıyor. Erivan doğumlu, Paris’te yaşayan ve üreten sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyan bu seçki, Galeri 77’nin Karaköy’deki mekânında 10 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Saré’nin kendine özgü imgelem dünyasından gelen fantastik karakterleri, İnsanlık Komedyası’nın aktör ve aktrisleri, bizlerle iğneleyici bir diyaloğa girerken hangi dünyanın daha absürt olduğunu sorgulamamızı sağlar. Her biri farklı sahne kurgusuna sahip bu resimler sanki tek bir bütünün parçaları gibidir. Sanatçının seriler halinde çalışması duyumsal çeşitlilikte estetik bir birlik meydana getirir. Ahenkli bir pastel renk paletine sadık kalması resimlerin farklı kombinasyonlarla bir araya gelmesine ve başka hikâyeler anlatmasına olanak tanır.

Saré’nin tablolarına baktığınızda “bu resim sadece benim için yapılmış” duygusuna kapılır ve bu görsel hazzı sanki sizden başkası tadamayacak gibi hissedersiniz. Pastel renkler ve karakterlerin absürtlüğü arasındaki tezatlık izleyiciyi tekinsiz bir duygulanıma sürüklerken bu hınzır tiplerin ardındaki mizah öğesi açığa çıkar. Buradaki mizah eleştireldir ve herhangi bir tabuya saygı duymaz. Üstelik yeni tabuların oluşmasını engelleyerek varoluş tragedyasında bizlere dayanma gücü verir. Böylece insanların, hayvanların ve doğanın gerçekliğinin hatta tüm gerçekliklerin üstündeki hakikatin imgelem yoluyla görülebildiğini hatırlatır. Artık bu insanlık komedyası karşısında tıpkı ürkütülmekten hoşlanan çocuklar gibi tablolara bakan bizlere insanlıktan geriye kalanın sırrını çözmek düşer.

Saré’nin “İnsanlık Komedyası” isimli Türkiye’deki bu ilk kişisel sergisi, bizleri tamamen grotesk ve çocukluğumuzdaki masal çizimlerini ya da bazı Orta çağ karikatürlerini hatırlatan alışılmadık, farklı bir evreni keşfetmeye çağırıyor; Karakterlerin biraz dalgın, biraz da melankolik bir bakışla, kibar elbiseleri, narin el ve ayaklarıyla büyüleyici göründüğü masalsı bir evren bu. Sanatçı sevimli minik deliliğiyle bizimkine şaşırtıcı derecede benzeyen gerginliği ve neşeyi paralel bir insanlıkta anlatıyor.

GALERİ 77

  • Hacımimi Mah. Necatibey Cad. Sakızcılar Sok. No: 1/E Karaköy Beyoğlu, İstanbul
  • Açılış → 10 Eylül 2020, 10.00-18.00
  • Ziyaret Saatleri → Pazartesi – Cumartesi, 10:00-18:00
  • Düzenleyen Buğra Uzunçelebi

Öne Çıkan Eserler